Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022


 Θησαυρούς φανερούς και κρυφούς, γνωστούς και άγνωστους, φιλοξενούν τα χώματα του μεγάλου κάστρου, του Ηρακλείου της Κρήτης. Τους ανταμώνουμε καθημερινά στο διάβα μας, τους προσπερνάμε πολλές φορές αδιάφορα, δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους, τη χρήση, τους ανθρώπους που φιλοξένησαν. Στην παραλιακή του Ηρακλείου, στο Μπεντενάκι, όπως ξέρουν την περιοχή οι ηρακλειώτες, το Μάρτιο του 2008 κατά την εκτέλεση εργασιών του ΟΛΗ, αποκαλύφτηκαν σημαντικές αρχαιότητες για την πόλη, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι της εφορείας αρχαιοτήτων ηρακλείου, ένα κτιριακό σύμπλεγμα με αμυντικό και λατρευτικό χαρακτήρα. Το ορθόδοξο ταφικό παρεκκλήσι κοσμούσαν αγιογραφίες, βυζαντινές επιγραφές και δέκα τάφοι. O ναός ήταν άγνωστος, σε χάρτη του Domeniko Rossi da este του έτους 1567 μνημονεύεται ανατολικά του Αγίου Πέτρου, προς το παράκτιο τείχος η Santa Catarina Ruinata. Στο νότιο τοίχο του ναού, σωζόταν η εικονογραφημένη η παράσταση της δευτέρας παρουσίας με ποινές των κολασμένων. Αυτό που βλέπουμε σήμερα εκτός από την πλήρη εγκατάλειψη, δεν υπάρχει ούτε μια απλή πινακίδα να αναφέρει, τι υπάρχει σε αυτό το σημείο για ενημέρωση, τουλάχιστον όσων ενδιαφέρονται! Σημειώσεις, εικαστικό Θεοδοσία Αρας.




 
Πριν ανοίξουν οι πόρτες της διεθνούς έκθεσης βιβλίου της Φρανκφούρτης, έρχεται σαν δυναμωτικό χαπάκι η ανακοίνωση από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ ότι το μήνυμα και η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - 2 Απριλίου 2023 θα φέρουν ελληνικές υπογραφές.

Το μήνυμα «Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με» έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και το εικαστικό ζωγράφισε η Φωτεινή Στεφανίδη / Photini Stephanidi - Ζωγράφος, χαρακτρια, εικονογράφος.

Με τη φροντίδα της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νεότητα ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) και των εθνικών τμημάτων, το μήνυμα θα φτάσει σε όλον τον κόσμο - στον χάρτη με τα εθνικά τμήματα που βρίσκεται στο https://www.ibby.org/ibby-worldwide/national-sections μέτρησα 80 χώρες!

Συγχαρητήρια σε όλους!

Αλλά για να μη μείνουμε με τη χαρά, ας συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια να διαδοθεί «η αγάπη για την ανάγνωση, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον "άλλο"», όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.


Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ



Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της σημαντικότητας της χρήσης που έχει το συγκεκριμένο βοηθητικό εξάρτημα για τους ανθρώπους με αναπηρία όρασης και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στην προσπάθεια τους για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση, και για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνησή.

Ο σεβασμός, το ενδιαφέρον και η αγάπη του συνόλου της κοινωνίας στα άτομα με αναπηρία όρασης είναι εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν ουσιαστικά και ισότιμα στις απλές και καθημερινές, αλλά βασικές τους ανάγκες! Σε κάθε πολιτεία που θέλει να λέγεται ανθρώπινη και πολιτισμένη, υπάρχουν σε συγκεκριμένα της σημεία ειδικές ανάγλυφες διαδρομές, διαβάσεις τυφλών, όπως ονομάζονται, και που δυστυχώς, σε πολλές των περιπτώσεων είναι κατειλημμένες από οχήματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη.

Αν θέλουμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία όρασης, δεν τους δυσκολεύουμε, αντίθετα τους διευκολύνουμε, αν σεβαστούμε όλοι αυτές τις αυτονόητες και δικαιωματικές τους ανάγκες, για την ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση τους.

Σεβασμός στον συνάνθρωπο, σημαίνει σεβασμός στον ίδιο τον εαυτό μας.  

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου 

Στην Αμερική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά η ιδέα του λευκού μπαστουνιού με τη λήξη του Α! Παγκοσμίου πολέμου, δεδομένης της ανάγκης αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η αρχή ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για να βοηθηθούν στις μετακινήσεις οι βετεράνοι του πολέμου με αναπηρία όρασης.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι περιπτώσεις ολικής τύφλωσης δεν είναι λίγες, κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.

Οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια, και 245 εκατομμύρια ασθενών είναι με πολύ χαμηλή όραση. Αιτία που οδηγούν στην απώλεια της όρασης είναι ο καταρράκτης (47,9%, σύμφωνα με στατιστικές της ΠΟΥ), το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχρής κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το τράχωμα και η παιδική τύφλωση . 

 Απογοητευτικό είναι το γεγονός, ότι το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη  για κάθε περίπτωση, φαρμακευτική αγωγή, ή χειρουργική επέμβαση, με αποκατάσταση του προβλήματος και ίαση, αν γινόταν έγκαιρη πρόληψη, διάγνωση της ασθένειας και θεραπεία.  

Επομένως, η μάχη κατά τις τυφλότητας μπορεί να κερδηθεί με την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, που επιτυγχάνονται μόνο μέσω του τακτικού ελέγχου από οφθαλμίατρο. 

Είναι επιτακτική η ανάγκη χάραξης συντονισμένων ενεργειών κυρίως από την πολιτεία, για ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να υπάρξει καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης.


Κείμενο, επιμέλεια (c) Θεοδοσία Αράς

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

ΈΝΑ ΑΛΛΙΏΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ


Το εικονογραφημένο παραμύθι της Θεοδοσίας Αργυράκη-Ασαργιωτάκη" Ένα αλλιώτικο δέντρο" έκδοση 2020, βραβευμένο από την Ονειρούπολη Δήμου Δράμας, μιλάει για ένα υπέροχο, δέντρο που έμοιαζε μαγικό, γιατί είχαν τα φύλλα και οι καρποί του, όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, άκουγε και ένιωθε όλα τα άσχημα που γινόταν στον κόσμο και  λυπόταν πάρα πολύ για αυτό, τόσο πολύ, που έριχνε όλα του τα φύλλα ενώ δεν ήταν φυλλοβόλο και τους καρπούς του, όμως το κολλητό και γενναίο του φιλαράκι του είπε, πως το θαύμα της προσφοράς, και της αγάπης, πάντα αλλάζει τα άσχημα σε καλά!






 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΉΜΗ



«Τώρα είναι η ώρα μας – τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας» είναι το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού για το 2022.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το θέμα του ΟΗΕ για το 2022 όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και κυρίως οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, δεδομένου ότι η σωματική σεξουαλική και ενδοοικογενειακή βία κατά των κοριτσιών και γυναικών, είναι ένα απογοητευτικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων και που δυστυχώς έχει αυξηθεί σε παγκόσμια κλίμακα.

1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα.

Η 11η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και καθιερώθηκε, ως διεθνή ημέρα κοριτσιού (International Day of Girl Child), ημέρα αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.

Η ανάγκη για την ανακήρυξη αυτή προέκυψε μέσα από απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία, τις διακρίσεις και τη βία κατά των κοριτσιών σε πολλά μέρη του κόσμου όταν λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες (με βάση τα στοιχεία της UNESCO).

Τα τελευταία δραματικά γεγονότα εις βάρος των κοριτσιών και γυναικών, δεν γίνεται να μην μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε ως νοήμονα όντα, τι είναι τελικά ο άνθρωπος. Ένα ανθρωπόμορφο τέρας που η ψυχή του είναι γεμάτη σκουλίκους όπως θα έλεγε ο μεγάλος συγγραφεύς και στοχαστής Ν Καζαντζάκης, που κυλιέται μέσα στη λάσπη και στην κοπριά της ασυδοσίας και εκείνο που τον ενδιαφέρει, είναι η απληστία του χρήματος, η αλαζονεία και η δύναμη εξουσίας κάθε τύπου, για να επιβάλει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του, καταπατώντας τα πανανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερίας και αξιοπρέπειας, κακοποιώντας και βιάζοντας σωματικά και ψυχικά, αδύναμα και ευάλωτα πλάσματα, για να ικανοποιήσει τα δικά του πιστεύω και τα αρρωστημένα σεξουαλικά του ένστικτα.

Όχι! Όχι! Όχι !Δεν υπάρχει μόνο η κατηγορία των τεράτων, υπάρχουν και υπήρχαν οι άνθρωποι της αρετής, σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους λαούς του κόσμου και σε όλους τους τομείς της ζωής, απλοί πολίτες, βιοπαλαιστές του κόσμου, εργάτες, τεχνίτες, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, της επιστήμης, του πνεύματος και των γραμμάτων, άνθρωποι της πολιτικής, του πολιτισμού και της δικαιοσύνης. Υπάρχουν νέοι με όραμα, ιδανικά και στόχους, που θέλησαν και θέλουν να αγωνιστούν, προσπάθησαν και προσπαθούν, ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ως σύνολο, να αντισταθούν στη βία, στην καταπίεση και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να σπάσουν τα αποστήματα που μολύνουν τις κοινωνίες, τα κράτη, τους λαούς, να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να γίνει ο κόσμος καλύτερος. 

Η μόρφωση, η παιδεία και η γνώση για όλους τους νέους δίχως διακρίσεις, απαγορεύσεις και κάθε είδους κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτικές αγκυλώσεις, είναι το μέσον, που δείχνει τη διαδρομή που θα τους οδηγήσει στο φως της αλήθειας, της ελευθερίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, του ανθρωπισμού.

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν απασχολούνται στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με το 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Μέχρι το 2021, περίπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 47 εκατομμυρίων που ωθούνται στη φτώχεια ως αποτέλεσμα του COVID-19.

Ταυτόχρονα, πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 14 χώρες αποδεικνύει πως η πιθανότητα για τις σπουδάστριες να αποφοιτήσουν με προπτυχιακό, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σε πεδίο σχετιζόμενο με την επιστήμη είναι 18%, 8% και 2% αντίστοιχα, ενώ τα ανάλογα ποσοστά για τους σπουδαστές είναι 37%, 18% και 6%.

Ο ΟΗΕ αναφέρει, “η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση, ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές 

και καινοτόμοι»

Τίποτε σημαντικό και καμία πρόοδος και εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής σε όλους τους τομείς, δεν αποκτάται με ευκολία, πάντα κερδίζεται με θέληση, συνεχή προσπάθεια, προσωπικούς αγώνες και θυσίες από όλες τις άξιες γυναίκες και άνδρες του κόσμου, απο την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, που άφησαν τα χνάρια τους στην ιστορία του κόσμου, για τους ίδιους και γενικότερα για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.


Κείμενα επιμέλεια, (C) Θεοδοσία Αργυράκη-Ασαργιωτάκη

Λογοτέχνης εικαστικός

Στατιστικά στοιχεία και διακήρυξη, για τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (σχετική ιστοσελίδα του ΟΗΕ)















Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

 


Η νεράιδα Αστεράτη είχε υπέροχα διάφανα και πολύχρωμα φτερά, η μάγισσα Χαλαστρόλ ζήλεψε τα φτερά της Αστεράτης και τις τα πήρε, ήταν πολύ λυπημένη η μικρή νεράιδα, όταν όμως ο γρύλος ο τραγουδιστής του δάσους ο Κρίνος την είδε τόσο λυπημένη έκανε κάτι πολύ σπουδαίο που μόνο η αληθινή φίλη μπορούν το κάνουν και έκανε την Αστεράτη να χαμογελάσει ξανά!